3019b41c-483d-4869-ac4e-5a8b5de337ac

Dziś kolejny wywiad z cyklu Kulinarne Inspiracje. W tym odcinku w roli głównej – Kuba Łukaszonek.

Kuba Łukaszonek to uczestnik IV Edycji Masterchefa. Świetnie radzący sobie w kuchni dotarł do Kuchni w Finałowej Czternastce.

KUBA ŁUKASZONEK

Damian: Witam Cię bardzo serdecznie. Bardzo Dziękuje za wywiad! 😉

Damian: Kiedy zaczęła się twoja przygoda z gotowaniem

Kuba: Szczerze mówiąc to nie pamiętam, czyli stosunkowo dawno, o ile można tak powiedzieć mając 21 lat. Czyli pozostanę przy stwierdzeniu, że pcham się do gotowania odkąd nauczyłem się chodzić. 

342908dd-2c7d-49f0-a160-31e5db9ff2ce

Damian: Co sprawiło, że postanowiłeś wziąć udział w Masterchefie?

Kuba: Ciekawość – przede wszystkim była to ciekawość. Chciałem sprawdzić jak to jest po drugiej stronie kamery. Czy dam sobie radę? Zadziałała tutaj także namowa brata.

12052612_826097004171402_2380022777802673078_o

Damian : Kto jest dla Ciebie największym autorytetem kulinarnym i dlaczego?

Kuba: Ciężko powiedzieć. Uwielbiam sposób w jaki gotują Jamie Oliver oraz Gordon Ramsay. Lubię ich śmiałość i pewność siebie w kuchni, estetykę ich dań, która jest całkowicie odmienna. Jednak przy tym uwielbiam kuchnię polską, a w szczególności staropolską, taką prostą, aromatyczną z polskich dworów i wsi. Naszą Kuchnię pachnącą dworem (…)

master

Damian : Gdybyś miał dokończyć zdanie : Gotowanie jest dla mnie ……  czym ?

Kuba: Gotowanie jest dla mnie… przyjemnością.Gotując bawię się. Stopień euforii sięga niekiedy tego poziomu kiedy zaczynam tańczyć. Gotowanie jest dla mnie jak powietrze. Nie potrafiłbym robić nic innego w życiu. Jest jak ten moment, kiedy bierze się pierwszego kęs przysznego dania i w danej chwili nie chce się robić nic innego, tylko jeść dalej. Takie uczucie towarzyszy pasjonatom, ludziom, którzy gotują z sercem podczas pracy w kuchnii.

IMG_2509
Źródło : Blog Kulinarny Kuby 

Damian: Jakie są twoje plany na przyszłość i  czy są związane z kuchnią?

Kuba: Przyszłość to strasznie daleko posunięte stwierdzenie. Ta najbliższa to przede wszystkim to, że chce się uczyć, odbywać staże i gotować dla ludzi, dać się poznać dosłownie „od kuchni”. Może za pięć, sześć czy siedem lat, kiedy już będę świadom tego jak powinna funkcjonować restauracja, odważę się otworzyć swoją wymarzoną.

Damian: Bardzo Serdecznie dziękuje za wywiad. Życzę powodzenia w gotowaniu i coraz większej pasji w kuchni!

Przygoda DM Blog z Kubą jednak się nie kończy. Obserwujcie Bloga bo już niebawem więcej szczegółów.

1196px-Facebook_like_thumb

Tymczasem zapraszam was na stronę Kuby: Kuchniakuby.pl

oraz na Fb : Facebook.com/MoskalDamianBlog

Reklamy