KubaGotuje3

Zbliża się czas zabawy Sylwestrowej! Mamy dla was kolejne przepisy od uczestnika Masterchefa – Kuby Łukaszonka. Sprawdźcie co mamy dla was tym razem.

ciastka

CIASTKA CZEKOLADOWE 

Składniki 

  • 2-3 tabliczki czekolady (ja miałem 2 orzechowe i 1 deserową)
  • garść migdałów (całe bądź płatki)
  • laska wanilii
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • 3/4 kostki masła
  • 3 żółtka
  • ciastka1

Czekoladę trzeba rozdrobnić na małe kawałki, można ją łamać, tłuc, kruszyć, siekać, kroić. Naszą rozdrobnioną czekoladę przesypujemy do osobnej miski i odstawiamy na bok. Teraz dalszy ciąg zabawy jeżeli jesteście tak utalentowanymi kupcami jak ja to macie w domu całe migdały, a potrzebne nam płatki, nie ma się co bać, bo to nie problem, wystarczy je pokroić na kawałki, ja to zrobiłem. Dla waszego zdrowia, bezpieczeństwa i komfortu polecam jednak zaopatrzyć się w płatki. Migdały mogą wylądować w misce razem z czekoladą.

Do miski wsypujemy: mąkę, cukier dodajemy żółtka i  masełko pokrojone w kostkę, teraz do tego wszystkiego lecą dwie łyżki śmietany, nasza czekolada z migdałami a na sam koniec wanilia. Jeżeli ktoś z Was moi kochani nie wie, to napomnę, iż nie dodajemy laski w całości, trzeba ją rozciąć, po długości i wyskrobać jej środek, to właśnie dodajemy o naszej miski z całą resztą. Jak wszystko wyląduje  w misce, czas na nieco zabawy w piaskownice, rękawy do góry, ręka do miski i proszę bardzo wyrobić to na jednolite ciasto. Na początku, nie będzie się chciało połączyć ale jak już chwyci, to pójdzie łatwo. Ogólnie powinno się udać, wedle uznania jeżeli wasze ciasto będzie się zbytnio kleić podsypcie je odrobiną mąki

Teraz czas lepić ciastka. Po ich zrobieniu lądują one na stole lub blacie, na niej papier do pieczenia na nim ciastka, dajcie im trochę miejsca bowiem rozjadą się nieco podczas pieczenia. Teraz już wstawiamy piekarnik na 150 stopni, niech się rozgrzeje.

Każda blacha pełna ciastek ląduje w rozgrzanym piecu na 20-25 min.
SMACZNEGO! 
pieczarki
FASZEROWANE KAPELUSZE PIECZAREK 

Składniki:

  • 6-8 dużych pieczarek
  • 2 czerwone cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • tymianek, świeża szałwia
  • grana padano
  • sól, pieprz

Trzonki kroimy w kostkę i wsypujemy do miseczki, cebulkę i czosnek kroimy w plasterki, na maśle klarowanym podsmażamy kapelusze, od strony blaszek i grzbietu na złoty kolor. Podsmażone kapelusze odkładamy na bok. Na maśle klarowanym podpiekamy pokrojone trzonki, szklimy cebulkę i dodajemy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szałwię i tymianek. Wykładamy tak przygotowany farsz na kapelusze układamy na patelni włączamy gaz i obsypujemy pieczarki startym na małych oczkach grana padano. Przykrywamy patelnię, topimy ser i podajemy jeszcze ciepłe.

IMG_1877 (1)

Życzymy wam Smacznego! Kolejny odcinek z cyklu „Kuba Gotuje” już w nowym 2016r.! 

 

Reklamy