kuba

Czas na kolejny odcinek gotowania z Kubą – uczestnikiem finałowej czternastki ostatniej edycji Masterchefa. Sprawdźcie co mamy dla was tym razem.

Dzisiaj szarlotka po amerykańsku, czyli apple pie.

collage

SZARLOTKA (APPLE PIE) wg Kuby Łukaszonka

Do przygotowania ciasta potrzeba nam:

  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mąki
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki cukru trzcinowego (może być biały)
  • kilka kropel soku z cytryny

 Na nadzienie ciasta:

  • około 1 kg jabłek (ja wybrałem championy)
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka maki

Do wykończenia:

  • 1białko z jajka
  • 2 łyżki cukru

Przed przygotowaniem ciasta masło pokrójcie na kawałki i wrzućcie do zamrażalnika.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy parę kropel soku z cytryny i zmrożone kosteczki masła. Teraz przy pomocy miksera trzeba to ładnie utrzeć na kruszonkę. Gdy wszystko się ładnie zbryli dodajemy 5 łyżek naprawdę lodowatej wody i wyrabiamy ciasto ręcznie. Gotowe ciasto rozpłaszczamy w worku i wkładamy do zamrażalki na co najmniej 20 min.  Nic się nie stanie jeżeli zamarznie. Zdecydowanie łatwiej poczekać 3 min przed wałkowaniem, niż notorycznie odklejać nieschłodzone ciasto od wałka.

Jabłka obieramy,  usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w cząstki (8 lub więcej). Kawałki jabłek wrzucamy do miski i oblewamy sokiem z cytryny, żeby nie poczerniały. Dodajemy do nich mąkę, cynamon,cukier i mieszamy. Tak przygotowane jabłka mogą postać w lodówce zanim ciasto będzie gotowe do wałkowania.

collage

Na blaszkę do tarty o średnicy około 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia układamy rozwałkowaną  na grubość 2-3 mm połowę ciasta. Na tak przygotowane ciasto wysypujemy nasze jabłka, przykrywamy je druga częścią ciasta, i szczelnie łączymy brzegi. Na wierzchu ciasta przy pomocy noża lub foremek na ciasteczka wycinamy otwory dla pary wodnej.

IMG_2176

Gotowe ciasto ląduje w zimnym piekarniku ustawionym na 175 stopni z funkcją grzania dolnego + termoobieg. Na 30 min. po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i smarujemy rozkłóconym białkiem z cukrem.
Wkładamy posmarowane ciasto do pieca z temperaturą 150 stopni na ostatnie 10 min.
Po tym czasie ciasto będzie gotowe, jednak nie polecam jeść gorącego. Można się bardzo poparzyć.

SMACZNEGO!!!!

Już za tydzień kolejny przepis Kuby Łukaszonka! 

1196px-Facebook_like_thumb

Obserwujcie nas na Facebooku : fb.com/MoskalDamianBlog

 

 

Reklamy