kuba

Czas na kolejny odcinek z Cyklu Kuba Gotuje. Gotuj razem z uczestnikiem ostatniej edycji Masterchefa. Sprawdź co proponuje tym razem.

collage.jpg

Dzisiejszy odcinek będzie słodki i czekoladowy, czyli tak jak lubię najbardziej, cudowne, pachnące czekoladą, płynne w środku w stu procentach czekoladowe fondanty. Moim zdaniem najcudowniejszy czekoladowy deser na świecie! Chrupiący z zewnątrz i płynny w środku fondant to wbrew pozorom bardzo prosty deser!

Fondant czekoladowy 

Do przygotowania 4 fondantów w kokilkach o średnicy około 10cm. potrzeba nam:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 10-20g czekolady mlecznej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 50g masła (1/4 kostki i odrobina do wysmarowania kokilek)

IMG_2624.JPG

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej masło i łączymy. W misce ucieramy dwa jajka z cukrem na gładką masę, nie wolno ich ubijać, dlatego polecam robić to rózgą.
Do jajek z cukrem dodajemy mąkę i kakao, mieszamy dokładnie i łączymy z przestudzoną czekoladą.
Dodając czekoladę do ciasta pamiętajcie by robić to na raty i za każdym razem dokładnie rozmieszać powstające ciasto.
Kokilki wysmarujcie masłem i wstawcie do lodówki żeby masło się ścięło. Po wyjęciu posmarujcie je ponownie i wysypcie odrobiną kakao.

collage1

Gotowe już przygotowane kokilki wypełniamy masą do około 2/3 wysokości.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min.

Zimne kokilki prosto po wyjęciu z lodówki ustawiamy na blaszce i wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy go na 180 stopni i grzanie góra-dół. Pieczemy 10 min od momentu kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 180 stopni.

IMG_2633

ŻYCZYMY SMACZNEGO!

 

 

 

Reklamy