white_background_images_2001_1080p_hd (1)

Przygotowania do świąt Wielkanocnych w naszych domach ruszyły pełną parą. Finalista Masterchefa – Kuba Łukaszonek prezentuje wam kolejny przepis. Sprawdżcie sami, co proponuje dzisiaj.

IMG_2430.JPG

PREZENTUJE : KUBA ŁUKASZONEK

Ciasto Marchewkowe

Na podstawowe ciasto marchewkowe potrzeba nam:

  • 2 szklanki rozdrobnionej i odciśniętej marchewki (ja swoją siekam w blenderze)
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Ciasto marchewkowe to zero filozofii, dodając składniki kolejno można sobie to tylko ułatwić. Ja proponuję utrzeć jajka z cukrem, dodać marchewkę, mleko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać na gładko, dodać cynamon sól, olej i masło i rozmiksować wszystko na gładkie ciasto. Konsystencją przypominać będzie nam ciasto babkowe, lejące się, gęste, kleiste ciasto.

collage

Ciasto ląduje w tortownicy  wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką. Piekarniku nagrzewamy do 75 stopni, po wstawieniu ciasta podwyższamy temperaturę do 180 i zostawiamy na 40-55 min. Polecam funkcję grzania góra-dół lub termoobiegu z grzaniem od dołu.

Do ciasta ze słonecznikiem dodajemy tylko:

  • 1 łyżka miodu
  • 3/4 szklanki łuskanego słonecznika

Reszta pozostaje bez zmian, ja słonecznik dodaję na samym początku razem z marchewką, cukrem i miodem.

Sos karmelowy:

  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 śmietanka 30% (mała)
  • tubka zagęszczonego mleczka słodzonego
  • 1 kostka masła

Ustawiamy garnek i nagrzewamy go około 3-4 min., do garnka wsypujemy cukier i na wolnym ogniu pozwalamy mu się topić (UWAGA!  karmel jest piekielnie gorący!)
Gdy cały cukier się rozpuści dodajcie masło porcjami najlepiej 4-6 kawałków kolejno rozpuszczając każdy w karmelu, masło możecie dodawać poza palnikiem ale wmieszajcie je na gazie szybciej pójdzie. Śmietankę dodajemy do zdjętego z gazu karmelu i intensywnie mieszamy wlewając ją powoli, na koniec wciskamy mleczko. Gotowy sos karmelowy powinien konsystencją przypominać kisiel.

Takim to sosem oblewamy nasze dolne ciasto na wierzchu, pozwoli to lepiej połączyć się naszym ciastom i nada fajnego smaku.
Resztę sosu wylewamy na wierzch ciasta obsypujemy migdałami i rozdrobnioną marchewką.

IMG_2472

 

Reklamy