KubaGotuje

Czas na jedenastą odsłonę kulinarnych podróży z Kubą Łukaszonkiem.

2016-05-12 10.39.56 1.jpg

Maślana tarta z czekoladą i gruszkami

Do przygotowania tarty potrzeba nam:

  • 300g mąki pszennej
  • 200g zimnego masła
  • 100g cukru + 3 łyżki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3-4 gruszki
  • 4 jajka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady E.Wedel 
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady E. Wedel 
  • 2 łyżki śmietany 36% 

FotorCreated.png

Na początku  musimy zrobić spód do ciasta. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier i masło dodajemy do miski, dodatkowo dwa żółtka i dwie łyżki śmietany 18%. Z tych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy nim blaszkę do tarty na grubość około 2-3 mm. Wyłożoną ciastem blaszkę wkładamy do lodówki na około 30 min. Ciasta powinno wam spokojnie starczyć na 2 tarty, więc możecie od razu upiec dwie lub połowę zamrozić, po rozmrożeniu będzie gotowe do wykładania i pieczenia.
Zimne ciasto przykryjcie papierem do pieczenia i wysypcie na nie coś do obciążenia, ja korzystam ze szklanych kulek.
Tak przygotowany spód podpiekamy 15min w 200 stopniach.

FotorCreated.jpg

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodajemy do niej śmietankę 36% .
Dwa całe jajka i białka, które zostały nam z ciasta ucieramy z 3 łyżkami cukru i dodajemy do nich czekoladę.
Na wysuszony spód wylewamy czekoladę z jajkami, na górze układamy pocięte w ćwiartki gruszki bez gniazd nasiennych i oprószamy cukrem.
Pieczemy 55 min w 150 stopniach z funkcją termoobiegu.
Po wyjęciu tarty z pieca gruszki natnijcie, wtedy  szybciej wystygną.received_1082694075126190

Reklamy