KubaGotuje

Czas na kolejny weekendowy przepis od Kuby Łukaszonka. Co proponuje tym razem?

Pyszne nieprzesłodzone, delikatne i aromatyczne muffiny z kakaem, koniakiem i truskawkami.

2016-05-30 06.35.13 1

MUFFINY KAKAOWE Z TRUSKAWKAMI

Do przygotowania muffin potrzeba nam:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 0,5 szklanki mleka
  • 200 ml roztopionego masła (1 kostka)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki pokrojonych truskawek
  • 5-6 kostek słodkiej mlecznej czekolady
  • 50-75ml koniaku lub brandy

Całe jajka ubijamy z cukrem, później dodajemy do nich roztopione masło, mleko, kakao i alkohol.
Dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładkie ale gęste ciasto.
Pamiętajcie, że ciasto na muffiny musi być na tyle gęste i kleiste żeby z trudem spadało z łyżki.
Następnie dodajemy pokrojone truskawki i połamaną czekoladę.

2016-05-30 06.35.18 1

Gotowe ciasto wykładamy do bibułek na blaszce do pieczenia mufin’ek, ciasta powinno być około 2/3 całej objętości bibułki.
Pieczemy około 25 min w temperaturze 175 stopni, z funkcją grzanie góra-dół.

2016-05-30 06.35.13 1

2016-05-30 06.35.20 1

SMACZNEGO!

 

 

 

 

Reklamy