KUBA.jpg

Czas na kolejną weekendową odsłonę Kuby Łukaszonka w akcji. Co uczestnik Masterchefa proponuje tym razem?

PREZENTUJE: KUBA ŁUKASZONEK

Zaproszę Was dzisiaj na jeden z moich faworytów deserowych, połączenie moich dwóch ukochanych smaków w jednym deserze, a na dodatek w uwielbionej przez moją osobę formie. Mowa o jagodach i czekoladzie w tarcie, prosty sposób na zapiekany mus czekoladowy z dodatkiem jagód i borówek.

2016-08-16 05.30.02 1.jpg

Czekoladowo-Jagodowa tarta z kruszonką i borówkami

Do przygotowania dwóch spodów do tart potrzeba nam:

  • 300g mąki pszennej
  • 200g masła (zimnego)
  • 100g cukru (drobny kryształ lub kryształ)
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka śmietany (12% lub 18%)

 Do przygotowania masy potrzeba nam:

  • 2 jajka 
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 400-500g jagód
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 300-400g borówki amerykańskiej 

Na początku zróbcie kruche ciasto, wszystkie składniki dodajcie do miski, tylko masło powinno być pokrojone w kostkę i wyróbcie ciasto.
Gotowe dzielimy na dwie równe części i z każdej odbieramy odrobinę na kruszonkę.
Ciasto zawińcie w worki i schłodźcie w lodówce około 20-25min.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej śmietankę, jajka i mąkę ucieramy na gładkie ciasto dodajemy do niego jagody i delikatnie mieszamy.

2016-08-16 05.30.03 1.jpg

Gotowe i schłodzone ciasto należy rozwałkować do wielkości blaszki ale żeby nie miało wysokich brzegów, masa też się upiecze i fajnie wygląda jak wylewa się nad ciasto.

Podsuszamy spody z ciasta w temp 180-200 stopni przez 15 min, oczywiście obciążone.

Na gotowe spody wylewamy po połowie naszego ciasta z jagodami, wrzucamy do środka trochę borówek a w pozostałe miejsca, dodajemy kruszonkę.
Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 min.

2016-08-16 05.30.02 1.jpg

SMACZNEGO!

Po więcej przepisów zapraszamy do naszego działu Kuba Gotuje lub na stronę kuchniakuby.pl 

 

Reklamy